Saturday, 15 June 2013

Post sampah mengenai abang Suzan yang sampah juga.

Semalam uncle Liew semput. Hampir saja dikejarkan ke hospital. Dia menolak pelawaan aku mentah-mentah untuk hantar dia ke hospital. Dia kata tak payah susah-susah. Dia sihat lagi. Jangan nak memandai-mandai. Bercakap dengan nafas tercungap-cungap dan mata menjeling aku. Darah teruna aku seakan menggelegak menahan marah dengan sikap orang tua ini. Namun kerana hormat, aku sabar. Dengan muka kelat, aku ke serambi rumah uncle Liew dan...ya, anak muda biasa, merokok lah..apa lagi. Anak dara uncle Liew, juga merokok sama. Namanya Suzan. Sambil melentokkan kepala ke bahu kiri aku, Suzan bersuara.

"He's never told me about my brother." kata Suzan tiba-tiba.
"Kau ada abang? Kenapa aku tak pernah kenal?" Soal aku.
"Yes. Dia sulah lama tinggal ituuu sana..aiyaa...Brisbane. Ikut boss dia dulu olang putih, pelempuan minah saleh." Jawab Suzan dengan slang cina yang nokharom teruk.
"Kau tak pernah jumpa dia?" Soal aku lagi yang bertambah busybody.
"No lah. It's almost 20 years. He's never comeback." Jawab Suzan acuh tak acuh.

Patutlah minah ni tak pernah jumpa abang dia. Suzan baru berusia 16 tahun sudah biasa merokok dan berpakwe-kan seorang mat rempit kampung sebelah.

"Suzannnnn!!!!!"

Kedengaran satu jeritan sayu dari auntie Sue, bini uncle Liew. Oh, uncle Liew baru sahaja menghembuskan nafasnya yang terakhir. Dipeluk erat foto zaman kanak-kanak abangnya Suzan. Terdapat lelehan saki baki air mata terakhir uncle Liew di pipi kanannya. Itu mungkin rindu yang terubat atau mungkin tidak. Itu mungkin hasilnya sebuah penantian satu panggilan telefon atau mungkin tidak.

Hingga kini, abang Suzan masih belum pulang. Khabar angin mengatakan, dia telah menjadi Drag Queen yang berjaya di Bangkok. Entah betul, entah tidak.
Maka, sayangilah ayahanda anda sementara beliau masih ada.

Sekian...Selamat hari bapa.

p/s: Ayah, bank in duit belanja please.

*Aku tak boleh tidur malam lately. Tu yang mengarut. Oh, abaikan sampah ini.*

7 comments:

  1. Blog nya sudah saya follow, silahkan follback blog http://fahri2013.blogspot.com/ . Terimakasih :).

    ReplyDelete
  2. Hai..
    Salam kenal.. =)

    Jangan lupa follow sy balik ye..
    Kalau sudi singgah-singgah lah dkt page AZ Collection..
    Mcm-mcm pilihan peplum ada,barangan kesihatan pn ada..
    Nak tempah KRAF FELT pn blh..
    https://www.facebook.com/pages/AZ-Collection/199515420202002

    Nak mintak tlg LIKE page blh? Thanks.. =)

    ReplyDelete
  3. Blog nya sudah saya follow, silahkan follback blog http://fahri2013.blogspot.com/ :).

    ReplyDelete
  4. silalah follow back belog sy xsberapa.. www.orebiso.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. j0m buat duit raya sama-sama....!! (:


    http://www.lpgnxtreme.com/index.php?referid=whothe

    ReplyDelete
  6. kate orang seburuk-buruk ayah...dier tetap ayah kite....seburuk-buruk lelaki yang bergelar ayah..yang sayang hanya anak sahaja..heheheee..salam perkenalan..jom singgah dan follow blog ayu http://qaysaasupplement.blogspot.com

    ReplyDelete