Tuesday, 17 December 2013

Sejam sepuluh minit dimaki hamun

Lagi 10 minit nak habis shift selalunya aku akan buat2 sakit perut dan ke bilik air sampailah shift aku tamat.  Untuk minggu ni, shift aku tamat jam 7.00 petang. Entah kenapa hari ni ada sedikit kesedaran untuk aku rasa lebih bertanggungjawab untuk habiskan shift aku dengan menunggu call masuk. Oh, baideweii, aku customer service representative (csr). Alaa...customer service yang selalu korang call bila penggunaan broadband korang dah sampai limit atau yang korang call astro untuk maki2 bila siaran terganggu time hujan. Yang tu lah. Tapi aku kerja dengan call centre bank dan handle bahagian credit card.

"tenenet..tenenet.." bunyi call masuk. Lebih kurang ah gitu bunyi dia.

Secara terpaksa,aku jawab call tu. Ye lah, mana ada butang answer. Call akan terus masuk. Pasai tu lah headset akan melekat kat kepala kau sepanjang hari kecuali time nak turun makan or pergi toilet. Boleh jugak ko nak bawak headset tu pergi toilett... *tangan dibahu*

"Thank you for calling ***. Hana speaking. How may I assist you." Nada sedikit happy sebab aku hope ni last customer before I end my shift today uollsss...

"Hi. I want to check why I cannot use my credit card. First, I've just increase the temporary credit limit. Second,I've called earlier to extend the time spending for the increase."

*untuk penggunaan credit card ni, aku malas nak explain banyak.Aku pun ambil masa nak faham.Untuk lebih pemahaman, pergilah apply credit card sendiri.*

"Okay sir,  before that,can I make some simple verification please?"

Perbualan hambar itu diteruskan dengan verification yang jadi part of your life as csr. Every single call, kena buat veriification dengan customer. Tak rasa nak muntah ponnn...*sekali lagi tangan dibahu*
Baideweii,verification ni adalah proses tanya pasal details customer yang match dalam sistem untuk mengelakkan fraud. Dalam bahasa melayu....verifikasi? kot?

Call tu tak sampai 5 minit pon,upon checking all  details, I was able to handle the customer. Cakap blablabla pasai pa kad dia tak boleh guna. Ku sangka panas sampai ke petang, rupanya bah terus di tengahari.

Customer tu omputeh dan secara tiada integritinya, beliau memaki hamun aku yang dah tak sampai seminit ni nak habis shift.

"wadefak?..hell..shit..korok mu...bewokk...stupid..are u making fun of me?"

Yaaa aulooo...cilake sungguh ini orang. Dia menyumpah seranah dalam english lah tapi. Perbualan kami yang tidak sweet ini berpanjangan...panjang...ngan...
Puas aku cari jawapan nak solve problem. Puas aku pusing office tanya orang. Sampailah customer tu tak puas hati juga dan nak cakap dengan manager. Dia punya menjerit ke telinga aku, memang kaw2 punya. Aku kena tarik headset ni jarakkan dari telinga. Cilake sungguh hari tu bila team aku semua dah balik. Cluster tu tingga aku sorang je that time..  :(

Ni lagi satu masalah. Manager busy nokk..aku kena offer callback from manager by that day and customer insist to talk to the manager by NOW ! I was like, duhh...tak faham bahasa punya omputeh. Aku hold call dia banyak kali sebab memang tak dapat nak escalate call tu kepada manager. Sampailah customer tu dah penat gamaknye, dia setuju untuk manager callback. By that time, call dah ONE HOUR ! Only with that smart aleck guy yang actually tak tahu apa-apa...puii..Siap ugut aku yang dia nak report polis. fak?

Aku pun buat-buat sedut hingus meleleh konon-konon nak bagi dia simpati sikit. Padahal aku tak rasa nak nangis pun, cuma aku nak balik sekarang lah brader.. Tapi that skill menjadi kot sebab customer tu terus minta maaf sebab marah-marah aku tadi dan dia cakap that was not my mistake but the previous agent didn't tell him  properly. Aku pun macam "I'm so sorry sir for any inconvenience..." srootttt...*sedut hingus. Customer pun macam, "No  need to say sorry.You are very patient. I'm so sorry for making such fuss.."

Sejam 10 minit kemudian, kami masing-masing meneruskan hidup yang tergendala. Aku tak tahu apa jadi dengan dia sekarang dan dia tak tahu yang aku dah berhenti kerja.

P/S: Amalkan tabiat buat2 pergi bilik ayor kalau lagi sepuluh minit nak habis shift. Ianya membantu.

Salam jari tengah untuk you kalau you baca and faham, my dear customer. Much love..xoxo.








































4 comments:

  1. Bak kata Hamzah, "Dadu, Muiz, bukan ana yang menyentuh hati kamu, tapi Allah yang membuka hati kamu dan memberi sedikit hidayah kepada kamu." Dah tengok UMTAD?

    ReplyDelete
  2. kau berhenti kerja?! sebab case ni or something else?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak2..bukan sebab ni..ada sebab lain,.

      Delete