Sunday, 22 June 2014

personal review CEO

assalamualaikum dan salam sejahtera ya akhi ya taulan habibi ya maulana. Awkward rasanya bila lama tidak menaip (tolak siap2 menaip di tuider mahupun setegrem). Tapi saya peduli apa.
Ceritanya siang tadi saya rasa amat bosan dirumah. Panas didalam, jerebu diluar. Ditambah pula dengan esok dah senin. Bercampur baur perasaan dalam hati ni. Tak senang buntut sebab esok dah kena mengadap kapitalis bangsat di pejabat. (Maaf, sedikit gasar. Tapi, sekali lagi saya tegaskan, peduli apa!).
Saya telah pun mengambil keputusan untuk merehatkan minda dan hati yang gusar dengan menonton wayang.

Lepas zohor, saya pun bersiap-siap, wangi-wangi, omey-omey, walaupun keluar sebagai seorang loner. Sampai saja di mid valley, saya terus ke gsc dan order quarter pounder. Ok, pergi beratur beli tiketlah, bang-ngang. (Bak kata aloy dalam CEO). Tanpa garu-garu, (ok, ragu-ragu), saya memilih untuk menonton CEO lakonan bekas kekasih saya, Beto Kusyairi.(klise bagi gadis-gadis malaya yang menganggap beto adalah bekas kekasih masing-masing..k)


Ini poster asal CEO sebelum saya replace muka Cristina Suzanne jadi muka saya dan dijadikan wallpaper PC..hehe..

Sebagai seorang yang gemar berterus-terang, jujur saya katakan storyline ini klise ibarat drama korporat samarinda !!

Tapi !!! Don't simply judge my review as above.. Jika anda gemarkan komedi, bekas kekasih saya, Cristina Suzanne mahupun rambut aloy, inilah ceritanya. Komedi yang disajikan amat kena dengan citarasa saya. Mereka mampu membuatkan saya tergelak sambil menendang-nendang kerusi depan walaupun saya datang seorang diri. (Hestek mudahterhibur)

Marilah saya memuntahkan sedikit sinopsis yang saya reka dari pengamatan menonton filem gelak tak kering gusi ini..hehe..

Kisah menyayat hati ini (saje je..) mengisahkan Sufian Abas (bekas kekasih saya) bekerja sebagai penghantar pizza yang mempunyai vespa dan Adam (abiang Remy Ishak) CEO syarikat yang mempunyai kereta berjenama mewah (kurang pasti jenama apa, mersedis if I'm not mistaken). Pada suatu hari yang suam-suam kuku, Abiang Adam telah dituduh berzina! Tidak, saya fitnah saja. Dia dituduh menyeleweng duit syarikat lalu ditamatkan perkhidmatannya serta merta. Padahal malam tadi baru propose awek dengan memberikan cincin permata didalam handbag berjenama. Tak pasti handbag ori atau beli di uptown. Almaklumlah, sekarang banyak barang fake seludup dari China.
Dalam sekelip atau dua tiga kelip mata hidupnya kosonggg...kosongggg.. Nothing.
Sufian Abas atau nama kampungannya Pian, yang datangnya dari mana, dilantik menjadi CEO kerana pakciknya yang baru meninggal dunia ada share saham dalam syarikat tu. So, Pian adalah saudara terdekat yang mewarisi kekayaan pakciknya. Padahal korang tak taw sebenarnya takda pun pemegang saham syarikat tu yang baru meninggal. Jeng..jeng..jeng..

Bermulalah scene-scene jakun abiang Pian dan rakan-rakan yang macam festaim masuk swimming pool dan scene-scene abiang Adam busking tepi jalan.



Scene abiang Pian dan rakan-rakan (aku kenal fasyali je) jakun. Menggunakan lif dalam rumah turun naik macam orang takde iman dah gila dia.



Scene Cristina Suzanne cakap, "cheq takda duit nak jamin hang tadi malam. Bank tutup. Puiihhh!!!" (Ok, saya sedikit fitnah)


Scene tembak menembak manja-manja. Muka terkejut sebab depa pi ceroboh masuk bilik Jalaludin pukui 1 pagi sebab nak main-main.


Scene Adam kena simbah ayaq dengan Aloy pasai dia kata suara Aloy tak sedap.


Scene saja saya letak. Tiada kena mengena dengan filem CEO. Tapi rasa kelakar..hehe..


Korang pi lah tengok tanda sokongan filem tempatan..cewahh..
Dalam filem ni korang boleh tengok bakat Cristina Suzanne main gendang gendut tali kecapi.
Kelakar siot gua tak tipu.

Ayuhlah menonton filem tempatan.

3.5/5 stars sebab klise (bagi saya)
4/5 stars sebab kelakar.
4.5/5stars sebab ada bekas kekasih saya dan Cristina Suzanne.



P/s: gambar ehsan google







2 comments: